Ärtsoppa och pannkakor

Ärtsoppa

500 g torkade gula ärter
2 l Vatten
1 gul lök
250 g magert rimmat fläskkött i bit
2 köttbuljongtärningar
2 tsktimjan eller mejram
1 lagerblad
Ev salt

Gör så här:
Det finns ärter att köpa som man inte behöver blötlägga. Har du inte det så skölj ärterna och lägg dem i en bunke. Häll på så mycket vatten att det täcker. Ställ svalt ca 12 tim. Häll upp ärterna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt dem rinna av. Skala och skiva löken. Lägg ärterna i en gryta. Tillsätt lök, kött, buljongtärningar, timjan och lagerblad. Häll på 2 liter vatten. Koka under lock på svag värme tills ärterna är mjuka ca 1 timme. Ta upp köttet och skär det i tärningar eller skivor. Späd soppan med mer vatten eller buljong om de är för tjock. Smaka av med mer timjan eller mejram och eventuellt salt. Lägg tillbaka köttbitarna i soppan. Strö gärna lite timjan på till serveringen. Kan också serveras med senap.

Pannkakor

 

2 st ägg

6 dl mjölk

2 ½ dl vetemjöl

1 tsk salt

ev 1-2 tsk socker

1 msk margarin eller smör

 

Vispa sönder äggen lätt. Tillsätt hälften av mjölken, mjölet, saltet och ev socker. Rör smeten slät och klumpfri. Blanda i resten av mjölken. Rör då och då, då mjölet gärna sjunker till botten. Smält och rör ner matfettet i smeten. Stek pannkakorna i lite smör. Det går åt knappt en deciliter smet per pannkaka.

Servera med sylt, mos eller bär.

 

Tips

Häll lite kanel i smeten och servera med äppelmos.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0