Cream Tea
Scones, ca 8 st
250 g vetemjöl
En nypa salt
25 g socker
2 teskedar bakpulver
50 g smör
1 ½ dl mjölk
ev. russin eller torkad frukt
1. Sätt på ugnen på 220º
2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke
3. Finfördela smöret i mjölblandningen och tillsätt sockret
4. Blanda långsamt i mjölken. Om degen blir för kladdig, tillsätt lite mer mjöl
5. Häll eventuellt i russinen eller den torkade frukten och bland väl.
6. Knåda degen lite och gör ca 1,5 cm höga och ca 5 cm i diameter stora rundlar och lägg dem på en smörjd plåt eller en plåt med bakplåtspapper
7. Sätt in sconesen i ugnen i 10-15 min, till se har svällt och fått lite färg
8. Servera varma med clotted cream och sylt eller smör och sylt.
Tips:
Sconesen håller sig tyvärr inte fräscha så länge, men det går jättebra att frysa in dem!
Clotted Cream, ca. 1 dl.
Det är som smör som man har på sconesen. Det finns att köpa på The English Shop på Medborgarplatsen. Som engelsmännen brukar säga "naughty but nice"
5 dl vispgrädde
Fyll en kastrull till hälften med vatten och låt det sjuda försiktigt.
Häll grädden i en värmetålig skål och sätt ner den i vattnet, vattenbad.
Låt stå i ca 1½-2 tim. Rör inte i grädden, den får heller absolut inte koka. Den är klar när den har blivit tjockare. Ställ in i kylen i 10-12 tim.
Ta enbart av ”kakan” som bildats överst på grädden och vispa den smidig.
Tips:
Kan förvaras i kylskåp i tät burk upp till 4 dagar.