Fruktflan, 8-10 pers
Botten:
200 g laktosfritt smör eller margarin
5 dl fin mjölmix
1/3 tsk bakpulver
½ socker
½ msk fiber husk
vatten
Fyllning:
3 dl crème fraiche
1 msk vaniljsocker
ca 1 dl siktat florsocker
1 banan
några frysta hallon, jordgubbar, blåbär, vinbär eller björnbär
1 saftigt päron eller 1 liten mango
1-2 kiwifrukter
ca 2 dl aprikosmarmelad
3-4 msk vatten
Gör såhär
Värm ugnen till 200oC. Smält smöret till bottnen och låt de svalna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt smöret och vatten efter behag och arbeta ihop degen. Platta ut degen i en liten långpanna eller en stor form och tryck upp lite av degen mot kanterna.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 min. Låt kallna helt. Rör till fyllningen ihop crème fraiche, vaniljsocker och siktat slorsocker och smaka av. Tillsätt eventuellt lite mer socker. Bred krämen över hela bottnen. Lägg ut de frukter du har valt, t.ex. bananhalvor skurna på längden, hela eller halva bär, frukter i bitar etc. Ljumma aprikosmarmelad med en aning vatten i en liten kastrull. Pensla den mjuka marmeladen över frukt och fyllning.