Fruktflan, 8-10 pers

Botten:

200 g laktosfritt smör eller margarin

5 dl fin mjölmix

1/3 tsk bakpulver

½ socker

½ msk fiber husk

vatten

 

Fyllning:

3 dl crème fraiche

1 msk vaniljsocker

ca 1 dl siktat florsocker

1 banan

några frysta hallon, jordgubbar, blåbär, vinbär eller björnbär

1 saftigt päron eller 1 liten mango

1-2 kiwifrukter

ca 2 dl aprikosmarmelad

3-4 msk vatten

 

Gör såhär

Värm ugnen till 200oC. Smält smöret till bottnen och låt de svalna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt smöret och vatten efter behag och arbeta ihop degen. Platta ut degen i en liten långpanna eller en stor form och tryck upp lite av degen mot kanterna.

Grädda i mitten av ugnen i 20-25 min. Låt kallna helt. Rör till fyllningen ihop crème fraiche, vaniljsocker och siktat slorsocker och smaka av. Tillsätt eventuellt lite mer socker. Bred krämen över hela bottnen. Lägg ut de frukter du har valt, t.ex. bananhalvor skurna på längden, hela eller halva bär, frukter i bitar etc. Ljumma aprikosmarmelad med en aning vatten i en liten kastrull. Pensla den mjuka marmeladen över frukt och fyllning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0