Italiensk risotto, 3 port
1 hackad lök, helst rödlök
1 stor pressad vitlöksklyfta
1 tsk olivolja
2 dl ris, t.ex. avorio
100 gram skivade champinjoner
ca 7,5 dl varm grönsaksbuljong
2 msk hackad färsk persilja
salt och peppar
ev. 1 msk riven parmesanost till servering
Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök och vitlök. Tillsätt champinjoner och ris och häll på ¼ av buljongen. Låt sjuda under ständig omrörning. När buljongen kokat in, häll på ytterligare ¼ och låt sjuda igen under omrörning. Fortsätt såhär tills buljongen kokat in. Krydda och tillsätt persiljan. Strö eventuellt över parmesanosten vid servering.
Fakta:
Champinjoner innehåller selen vilket finns främst i kött, fisk och skaldjur.
Därför är det ofta en låg halt selen hos vegetarianer. Selen hjälper cellerna att skydda sig mot fria radikaler.
Tips:
Ca ½ g saffran till 4 port (fräs med löken)
1 purjolök, skär i strimlor och blanda ner samtidigt som riset
Färsk sparris i bitar, får koka med ca 5-6 min.
Soltorkade tomater och oliver, blanda i vid servering.