Italiensk risotto, 3 port

1 hackad lök, helst rödlök

1 stor pressad vitlöksklyfta

1 tsk olivolja

2 dl ris, t.ex. avorio

100 gram skivade champinjoner

ca 7,5 dl varm grönsaksbuljong

2 msk hackad färsk persilja

salt och peppar

ev. 1 msk riven parmesanost till servering

 

Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök och vitlök. Tillsätt champinjoner och ris och häll på ¼ av buljongen. Låt sjuda under ständig omrörning. När buljongen kokat in, häll på ytterligare ¼ och låt sjuda igen under omrörning. Fortsätt såhär tills buljongen kokat in. Krydda och tillsätt persiljan. Strö eventuellt över parmesanosten vid servering.

 

Fakta:

Champinjoner innehåller selen vilket finns främst i kött, fisk och skaldjur.

Därför är det ofta en låg halt selen hos vegetarianer. Selen hjälper cellerna att skydda sig mot fria radikaler.

 

Tips:

Ca ½ g saffran till 4 port (fräs med löken)

1 purjolök, skär i strimlor och blanda ner samtidigt som riset

Färsk sparris i bitar, får koka med ca 5-6 min.

Soltorkade tomater och oliver, blanda i vid servering.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0