Lussebullar, ca. 35 st
Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g lätt kesella
2 påsar saffran, 1 g
1 ½ dl socker
½ tsk salt
Ca 17 dl mjöl
Garnering:
Russin
Pensling:
1 ägg
Gör såhär:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter. Stora figurer gräddas i 200 grader 10-15 minuter.
Tips: För att få lite variation kan man göra hälften av degen som kanelbullar med mandelmassa i.