Shepherd’s pie, 4 port
450 g lammfärs
2 msk worchestersås
1 msk olja
ett par droppar tabasko
1 ägg
1 msk olivolja till formen
Potatismoset:
1 kg potatis
2 dl matlagringsgrädde
1 äggula
50 g smör
2 dl finstrimlad purjolök
200 g riven cheddarost
Börja med potatismoset: skala och skiva potatisen. Koka i lättsaltat vatten tills de mjuknat. Häll av vattnet o låt potatisen svalna. Mosa eller pressa potatisen. Vispa ner äggulan, grädden, smöret, purjolöken och hälften av osten. Blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan och sätt på ugnen på 225ºC.
Blanda samtliga ingredienser till färsen. Krydda med salt och peppar. Smörj en form med oljan. Häll sedan i färsen och platta ut den jämnt så den täcker formen. Baka färsen i ugnen i ca 15 min. Ta ut formen och täck färsen med moset och strö över resten av osten. Sätt in i ugnen i ytterligare 20-25 min, tills den fått en fin gyllenbrun färg.
Tips:
Man kan tillsätta fler ingredienser, t.ex. spenat och tomat för att göra den fylligare.