Smörgåstårta med lax och räkor
Ingredienser:
9 landgångsbröd
Fyllning:
3 hårdkokta ägg
1 burk räkor i lake (360 g)
1 burk kräftstjärtar i lake (360 g)
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
50 g löjrom eller röd stenbitsrom
1 dl hackad dill
1 msk saft av pressad citron
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
Att spritsa:
2 dl grekisk yoghurt
½ dl majonnäs
Garnering:
200 g rökt lax
1 burk räkor i lake (360 g)
50 g löjrom eller stenbitsrom
1 citron
5 cm färsk gurka
Dillkvistar
Lägg bröden tre och tre. Skär bort kanterna på brödet. Gör tre rundlar med hjälp av en form, tallrik eller skär efter mall, ca 22 cm i diameter. Häll av räkor och kräftstjärtar och blanda alla ingredienser till fyllningen i en bunke. Bred ut hälften av fyllningen på första lagret bröd. Lägg på ett nytt lager bröd och därefter resterande fyllning. Täck med ett lager bröd. Blanda yoghurt och majonnäs samt bred ett tunt lager av krämen över och runt hela tårtan.
Förslag till garnering är rom i mitten, räkor i ring runt sedan en ring av snurrade skivor lax. Mot kanten kan man förslagsvis ha halverade citronskivor samt dillkvistar.
Tips: Försök garnera så att varje bit får en del garnering när tårtan skärs upp i bitar.