Banoffee pie, 8-10 portioner

Ingredienser:

1 bruk sötad kondenserad mjölk
200 g digestivekex
100 g smör
1 tsk kanel
2 bananer
3 dl vispgrädde
Lite mörk choklad

Gör såhär:

Gör först kolasåsen vilket måste göras i väldigt god tid men är väldigt enkelt. Ställ den oöppnade burken med sötad kondenserad mjölk i en gryta och täck den med vatten. Låt koka upp. Sänk sedan värmen och sjud burken i tre timmar. Se till att den är täckt med vatten hela tiden. Det är ingen risk att burken exploderar – vattnet håller nere temperaturen. Låt svalna i burken innan du öppnar, detta tar några timmar.

Krossa kexen till pajskalet. Lättast är att lägga kexen i en plastpåse, knyta ihop och krossa med en brödkavel. Lägg dem sedan i en skål med smöret och kanelen och ställ i mikron på full värme i ca 20 sek. Man kan också smälta smöret i en kastrull. Rör ihop till en smulig pajdeg. Häll ut degen i en pajform och jämna till den tunt i formen. Baka i ugn på 225 grader i ca 10 minuter. Låt pajskalet svalna.

Skiva bananerna, riv den mörka chokladen fint och vispa grädden. Bred ut kolasåsen i pajskalet, täck med de skivade bananerna. Täck med flisad choklad och sedan med grädden. Dekorera med mer riven choklad.

Tips:
Låt gärna pajen stå kallt en stund innan du serverar den. Servera med kaffe eller te.



Fry up, 1 portion

Ingredienser:

2 msk rapsolja
1 engelsk korv eller 2 tjocka skivor bacon
1 tomat
4 champinjoner
1 ägg
1 dl vita bönor i tomatsås
1 skiva vitt bröd
1 tesked smör

Gör såhär:

Hetta oljan i en stekpanna på mediumvärme. Dela tomaten på mitten och skiva champinjonerna i skivor. Stek dem båda tillsammans med bacon (eller korven). Det är meningen att man ska börja steka de ingredienser som tar längst tid i stekpannan. När tomat, bacon och champinjonerna nästan är klara, kläck då ägget i mitten och låt det stekas. Du kan behöva lägga i lite mer olja för att ägget ska bli krispigt i kanterna. Värm bönorna i en kastrull. Rosta brödskivan medan ägget steks och bred sedan på ett lager smör. Servera allting på en tallrik med brödet vid sidan om.

 


Roast Dinner, 4 port

1 stekpåse

1 kg nötkött

1-2 vitlöksklyftor

några nypor timjan

salt och peppar

6 medelstora potatisar

4 morötter

4 medelstora palsternackor

2 msk olja

2 msk honung

salt och peppar 


300 g broccoli

Gravy

1 msk smör

1 msk vetemjöl

0,5 l oxbuljong

sky från stek

nypa timjan

salt och peppar

Sätt på ugnen på 180oC. Hacka vitlöken. Skär små hål i steken och tryck ner vitlöken. Krydda köttet och lägg ner de i stekpåsen och håll på oljan och sätt in den i ugnen i ca 1 timme. Skala och skär rotfrukterna. Lägg dem på en plåt och ringla över honung och olja. Sätt in plåten i ugnen tills rotfrukterna har blivit mjuka. Koka broccolin och använd kokvattnet till att göra gravy. I kastrullen med broccolivattnet ska också ingredienserna för gravy tillsättas och koka upp tills såsen har tjocknat lite.


Tips

Servera gärna med Yorkshirepudding. Vilket du hittar receptet till i Toad in the hole. Men ta brort korvarna och istället för en stor form, använd en muffinplåt och gör puddingarna mindre.

Lingonkaka med havresmulor, ca 20 st.

4,5 dl glutenfri mix

¾ dl socker

2 tsk bakpulver

drygt 100 g mjölkfritt smör

1 ägg

.
2,5 dl lingonsylt

.
50 g mjölkfritt smör

1,5 dl ren havre

½ dl socker

1 tsk vaniljsocker

Sätt på ugnen på 200oC. Blanda mjölmix, socker, och bakpulver i en bunke. Finfördela matfettet i blandningen och tillsätt ägget. Arbeta ihop degen. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och tryck eller kavla ut degen. Den ska vara ganska tunn, men inte som en pizza. Bred på sylten. Smält matfettet. Blanda i havregryn, socker och vaniljsocker. Fördela blandningen över sylten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Låt kakan svalna och skär den i rutor. 

Kan serveras t.ex. med glass eller vaniljvisp eller bara som den är.

Tips
Byt ut sylten mot någon annan sylt!



Kanelbullar

100 g margarin eller smör

5 dl mjölk

50 g jäst

½ tsk salt

1-1½ dl socker

2 tsk malen kardemumma

ca 1,3 liter vetemjöl


Fyllning:

margarin eller smör

socker

malen kanel


Pensling:

1 ägg


Garnerin:

pärlsocker


smält matfettet och häll ner mjölken. Låt blandningen bli +37º. Lös upp jästen i lite av degspadet. Häll sedan ner resten av degspadet, sockret, saltet och kardemumman. Arbeta i så mycket mjöl att degen går lätt att hantera, så den släpper från bunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt jäsa i 30-40 min. Knåda degen smidig och dela den mitt itu. Kavla ut till 2 rektangulära plattor. Bred på smör, strö sedan över socker och till sist kanel. Rulla ihop och skär längderna i ca 2 cm tjocka bitar. Lägg i pappersformar på en plåt med snittytan uppåt. Jäs under bakduk ca 30 min. Pensla med ägg och strö över pärlsockret.

Grädda mitt i ugnen i 250ºC i 8-10 min eller tills de blivit gyllenbruna.


Tips

Byt ut kanelen till vaniljsocker så blir det vaniljbullar.

Byt ut pärlsockret till hackade nötter.


Mockarutor

2 ägg

3 dl socker

1 ½ dl laktosfri mjölk

4 ½ dl glutenfri mjölmix

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 msk kakao

150 gram smält laktosfritt smör


Glasyr

200 gram florsocker

4 msk smält laktosfritt smör

2 tsk vaniljsocker

4 msk starkt kaffe

2 msk kakao


Garnering

Kokosflingor


Gör såhär

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölken. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao och rör ner det i smeten. Blanda till sist i smält, avsvalnat matfett. Bred ut smeten i en väl smord långpanna. Grädda i ugn, 225º, ca 15 min.


Blanda samman ingredienserna till glasyren och bred den över den kalla kakan. Strö på rikligt med kokos och skär kakan i rutor.


Tips

Tyvärr har glutenfria saker en tendens att falla isär lätt, gör därför mindre bitar så håller de ihop bättre.

Är man allergisk mot ägg kan de bytas ut mot No Egg

Kokosflingorna kan bytas ut mot strössel, pärlsocker, hackade nötter osv.

 


Bakad potatis med räkfyllning, 4 portioner

4-8st potatisar beroende på storlek

 

Ingredienser till fyllning:

6 dl turkisk yoghurt

4 msk dill

2 dl ärtor

1 msk dijon senap

½ rödlök

Svartpeppar

2 msk citronsaft

170 g räkor

 

Borsta potatisen noga och torka den. Gör ett kryss i varje potatis. Lägg potatisarna direkt på ett bakgaller i ett ugnssäkert fat eller en långpanna. Baka potatisen i ca 50 minuter i 225 grader. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål. Ta ut potatisen och tryck försiktigt på sidorna så att potatisen öppnar sig. Servera med fyllningen.


Crumpets, ca 6 personer.

3 dl 40-gradigt vatten

3 dl mjölk

½ paket torrjäst

½ task salt

7 dl vetemjöl

4 runda kakformar

Rapsolja eller smör till stekning

 

Blanda samman det ljumma vattnet och mjölken. Blanda jäst, salt och vetemjöl. Sikta ner mjölblandningen i vätskan och rör om. Låt jäsa i en timme. Rör om smeten så att bubblorna går ur. Hetta upp en stekpanna eller plättlagg på medelstark värma och placera 4 smorda kakformar i stekpannan. Häll i lite smet (ungefär 1 cm) och stek ungefär åtta minuter eller till degen nästan stelnat på ovansidan och bildat bubblor. Skaka loss den ur formen och vänd den. Stek ytterligare 3 minuter på andra sidan och servera med smör. Marmelad eller ost är också gott till.

 

Tips: man kan göra egna kakformar genom att dela konservburkar


Gluten- och laktosfri pizzadeg, 2 st.

4 dl lågprotein mix

½ tsk bakpulver

50 g mjölkfritt margarin

1,5 dl vatten

 

Blanda mix och bakpulver i en skål. Fördela margarinet i mjölblandningen så att det blir en grynig massa. Tillsätt vatten och rör snabbt ihop degen. Till detta moment kan man antingen använda elvisp med degkrokar eller jobba med händerna. Blanda tills det blir en slät deg. Platta ut degen på bakplåtspapper med fingrar och händer så det blir en rund och tunn pizza. Lägg på den fyllning du vill ha. Grädda i ugn på 225 grader i ca 15 minuter. Tänk på att glutenfri deg inte får samma färg som vanlig deg när den är färdig utan blir vitare.

 

Tips: på pizzan kan man ha till exempel champinjoner, skinka i bitar, mozzarella, riven ost.


Ost och skinkpaj, äggfri

 

Ingredienser pajdeg:

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

3 msk vatten

125 g smör

 

Pajinnehåll:

2 dl crème fraiche

200 g rökt skinka

250 g ost

1 bit purjolök

Salt och peppar

 

Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en matberedare. Platta sedan ut den i pajformen och förgrädda i ca 12 minuter. Riv osten, skär skinkan och purjolöken i mindre bitar. Rör ihop crème fraichen med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Lägg allt i pajskalet. Sätt in pajen i ugnen i 50 minuter.  


Falafel


Ingredienser
6 dl kokta kikärtor (eller cirka 2 burkar konserverade)
1 dl persilja
2-3 msk vetemjöl
1-2 klyftor vitlök (pressas)
1,5 tsk salt
1,5 tsk mald kummin
1 tsk mald koriander
1 krm cayennepeppar
olivolja (för stekning)

 

Mosa eller mixa kikärterna och blanda med övriga ingredienser. Forma till små bollar och stek i olivoljan tills de får bra färg.Servera t.ex. i ett pitabröd med grönsaker och lite olika såser.

 


Pasta med mangold och gorgonzola, ca. 3 port

 

Ingredienser:

Ca 150 g tagliatelle eller spaghetti

1 vitlöksklyfta

1 knipplök

150 g mangold

½ dl vatten

1 krm muskot

1 krm timjan

50 g gorgonzola

Salt och peppar

2 msk hackade valnötskärnor

 

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Hacka vitlöken och skär löken i tunna klyftor. Fräs upp löken i lite olja i stekpanna utan att det får färg. Vänd ner mangolden, skuren i bitar, samt muskot och timjan. Tillsätt vatten och låt det bli varmt. Lägg i bitar av gorgonzolaost och låt den smälta ner i mangoldröran. Vrid några varv peppar över och smaka av med salt. Blanda den kokta avrunna pastan med mangold- och ostblandningen. Lägg upp pastan, gärna på varma tallrikar och strö över grovt hackade valnötter.

 

Tips: Om man inte vill ha mangold går det lika bra med till exempel spenat.


Strömmingsflundror med potatismos, ca 4 personer

Ingredienser strömmingsflundror:

600 g strömmingsfilé

1 tsk salt

½ dl klippt persilja, dill, gräslök eller kaviar

 

Panering:

1 tsk salt

½ dl ströbröd

½ dl vetemjöl eller grahamsmjöl eller grovt rågbröd

 

Ingredienser potatismos:

Ca 16 mellanstora potatisar

2 tsk riven muskotnöt

½-1 dl riven parmesanost

Salt och peppar

 

Skala potatisarna och koka dem i ca 20 minuter. Mosa sedan potatisarna till mos och riv osten. Blanda sedan i osten, muskotnöten, salt och peppar i moset. Låt det stå på plattan på svag värme medan du gör strömmingsflundrorna. Lägg ut strömmingarna med köttsidan upp och salta lite. Bred ut fyllningen på halva antalet. Lägg sedan ihop strömmingarna två och två så att varje flundra får fyllning i sig. Doppa sedan varje flundra i paneringen på båda sidor. Bryn margarin eller smör i pannan och stek fisken på måttlig värme så paneringen inte bränns. Stek ungefär 2-3 minuter på vardera sida.


Smörgåstårta med lax och räkor


Ingredienser:

9 landgångsbröd

 

Fyllning:

3 hårdkokta ägg

1 burk räkor i lake (360 g)

1 burk kräftstjärtar i lake (360 g)

1 dl majonnäs

1 dl crème fraiche

50 g löjrom eller röd stenbitsrom

1 dl hackad dill

1 msk saft av pressad citron

½ tsk salt

1 krm vitpeppar

 

Att spritsa:

2 dl grekisk yoghurt

½ dl majonnäs

 

Garnering:

200 g rökt lax

1 burk räkor i lake (360 g)

50 g löjrom eller stenbitsrom

1 citron

5 cm färsk gurka

Dillkvistar

 

Lägg bröden tre och tre. Skär bort kanterna på brödet. Gör tre rundlar med hjälp av en form, tallrik eller skär efter mall, ca 22 cm i diameter. Häll av räkor och kräftstjärtar och blanda alla ingredienser till fyllningen i en bunke. Bred ut hälften av fyllningen på första lagret bröd. Lägg på ett nytt lager bröd och därefter resterande fyllning. Täck med ett lager bröd. Blanda yoghurt och majonnäs samt bred ett tunt lager av krämen över och runt hela tårtan.

 

Förslag till garnering är rom i mitten, räkor i ring runt sedan en ring av snurrade skivor lax. Mot kanten kan man förslagsvis ha halverade citronskivor samt dillkvistar.

 

Tips: Försök garnera så att varje bit får en del garnering när tårtan skärs upp i bitar.


Lussebullar, ca. 35 st


Ingredienser:

 

50 g jäst

100 g smör

5 dl mjölk

250 g lätt kesella

2 påsar saffran, 1 g

1 ½ dl socker

½ tsk salt

Ca 17 dl mjöl

 

Garnering:

Russin

 

Pensling:

1 ägg

 

Gör såhär:

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter. Stora figurer gräddas i 200 grader 10-15 minuter.

 

Tips: För att få lite variation kan man göra hälften av degen som kanelbullar med mandelmassa i.


RSS 2.0