Banoffee pie, 8-10 portioner

Ingredienser:

1 bruk sötad kondenserad mjölk
200 g digestivekex
100 g smör
1 tsk kanel
2 bananer
3 dl vispgrädde
Lite mörk choklad

Gör såhär:

Gör först kolasåsen vilket måste göras i väldigt god tid men är väldigt enkelt. Ställ den oöppnade burken med sötad kondenserad mjölk i en gryta och täck den med vatten. Låt koka upp. Sänk sedan värmen och sjud burken i tre timmar. Se till att den är täckt med vatten hela tiden. Det är ingen risk att burken exploderar – vattnet håller nere temperaturen. Låt svalna i burken innan du öppnar, detta tar några timmar.

Krossa kexen till pajskalet. Lättast är att lägga kexen i en plastpåse, knyta ihop och krossa med en brödkavel. Lägg dem sedan i en skål med smöret och kanelen och ställ i mikron på full värme i ca 20 sek. Man kan också smälta smöret i en kastrull. Rör ihop till en smulig pajdeg. Häll ut degen i en pajform och jämna till den tunt i formen. Baka i ugn på 225 grader i ca 10 minuter. Låt pajskalet svalna.

Skiva bananerna, riv den mörka chokladen fint och vispa grädden. Bred ut kolasåsen i pajskalet, täck med de skivade bananerna. Täck med flisad choklad och sedan med grädden. Dekorera med mer riven choklad.

Tips:
Låt gärna pajen stå kallt en stund innan du serverar den. Servera med kaffe eller te.



Fry up, 1 portion

Ingredienser:

2 msk rapsolja
1 engelsk korv eller 2 tjocka skivor bacon
1 tomat
4 champinjoner
1 ägg
1 dl vita bönor i tomatsås
1 skiva vitt bröd
1 tesked smör

Gör såhär:

Hetta oljan i en stekpanna på mediumvärme. Dela tomaten på mitten och skiva champinjonerna i skivor. Stek dem båda tillsammans med bacon (eller korven). Det är meningen att man ska börja steka de ingredienser som tar längst tid i stekpannan. När tomat, bacon och champinjonerna nästan är klara, kläck då ägget i mitten och låt det stekas. Du kan behöva lägga i lite mer olja för att ägget ska bli krispigt i kanterna. Värm bönorna i en kastrull. Rosta brödskivan medan ägget steks och bred sedan på ett lager smör. Servera allting på en tallrik med brödet vid sidan om.

 


Roast Dinner, 4 port

1 stekpåse

1 kg nötkött

1-2 vitlöksklyftor

några nypor timjan

salt och peppar

6 medelstora potatisar

4 morötter

4 medelstora palsternackor

2 msk olja

2 msk honung

salt och peppar 


300 g broccoli

Gravy

1 msk smör

1 msk vetemjöl

0,5 l oxbuljong

sky från stek

nypa timjan

salt och peppar

Sätt på ugnen på 180oC. Hacka vitlöken. Skär små hål i steken och tryck ner vitlöken. Krydda köttet och lägg ner de i stekpåsen och håll på oljan och sätt in den i ugnen i ca 1 timme. Skala och skär rotfrukterna. Lägg dem på en plåt och ringla över honung och olja. Sätt in plåten i ugnen tills rotfrukterna har blivit mjuka. Koka broccolin och använd kokvattnet till att göra gravy. I kastrullen med broccolivattnet ska också ingredienserna för gravy tillsättas och koka upp tills såsen har tjocknat lite.


Tips

Servera gärna med Yorkshirepudding. Vilket du hittar receptet till i Toad in the hole. Men ta brort korvarna och istället för en stor form, använd en muffinplåt och gör puddingarna mindre.

Lingonkaka med havresmulor, ca 20 st.

4,5 dl glutenfri mix

¾ dl socker

2 tsk bakpulver

drygt 100 g mjölkfritt smör

1 ägg

.
2,5 dl lingonsylt

.
50 g mjölkfritt smör

1,5 dl ren havre

½ dl socker

1 tsk vaniljsocker

Sätt på ugnen på 200oC. Blanda mjölmix, socker, och bakpulver i en bunke. Finfördela matfettet i blandningen och tillsätt ägget. Arbeta ihop degen. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och tryck eller kavla ut degen. Den ska vara ganska tunn, men inte som en pizza. Bred på sylten. Smält matfettet. Blanda i havregryn, socker och vaniljsocker. Fördela blandningen över sylten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Låt kakan svalna och skär den i rutor. 

Kan serveras t.ex. med glass eller vaniljvisp eller bara som den är.

Tips
Byt ut sylten mot någon annan sylt!



Kanelbullar

100 g margarin eller smör

5 dl mjölk

50 g jäst

½ tsk salt

1-1½ dl socker

2 tsk malen kardemumma

ca 1,3 liter vetemjöl


Fyllning:

margarin eller smör

socker

malen kanel


Pensling:

1 ägg


Garnerin:

pärlsocker


smält matfettet och häll ner mjölken. Låt blandningen bli +37º. Lös upp jästen i lite av degspadet. Häll sedan ner resten av degspadet, sockret, saltet och kardemumman. Arbeta i så mycket mjöl att degen går lätt att hantera, så den släpper från bunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt jäsa i 30-40 min. Knåda degen smidig och dela den mitt itu. Kavla ut till 2 rektangulära plattor. Bred på smör, strö sedan över socker och till sist kanel. Rulla ihop och skär längderna i ca 2 cm tjocka bitar. Lägg i pappersformar på en plåt med snittytan uppåt. Jäs under bakduk ca 30 min. Pensla med ägg och strö över pärlsockret.

Grädda mitt i ugnen i 250ºC i 8-10 min eller tills de blivit gyllenbruna.


Tips

Byt ut kanelen till vaniljsocker så blir det vaniljbullar.

Byt ut pärlsockret till hackade nötter.


Mockarutor

2 ägg

3 dl socker

1 ½ dl laktosfri mjölk

4 ½ dl glutenfri mjölmix

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 msk kakao

150 gram smält laktosfritt smör


Glasyr

200 gram florsocker

4 msk smält laktosfritt smör

2 tsk vaniljsocker

4 msk starkt kaffe

2 msk kakao


Garnering

Kokosflingor


Gör såhär

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölken. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao och rör ner det i smeten. Blanda till sist i smält, avsvalnat matfett. Bred ut smeten i en väl smord långpanna. Grädda i ugn, 225º, ca 15 min.


Blanda samman ingredienserna till glasyren och bred den över den kalla kakan. Strö på rikligt med kokos och skär kakan i rutor.


Tips

Tyvärr har glutenfria saker en tendens att falla isär lätt, gör därför mindre bitar så håller de ihop bättre.

Är man allergisk mot ägg kan de bytas ut mot No Egg

Kokosflingorna kan bytas ut mot strössel, pärlsocker, hackade nötter osv.

 


Bakad potatis med räkfyllning, 4 portioner

4-8st potatisar beroende på storlek

 

Ingredienser till fyllning:

6 dl turkisk yoghurt

4 msk dill

2 dl ärtor

1 msk dijon senap

½ rödlök

Svartpeppar

2 msk citronsaft

170 g räkor

 

Borsta potatisen noga och torka den. Gör ett kryss i varje potatis. Lägg potatisarna direkt på ett bakgaller i ett ugnssäkert fat eller en långpanna. Baka potatisen i ca 50 minuter i 225 grader. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål. Ta ut potatisen och tryck försiktigt på sidorna så att potatisen öppnar sig. Servera med fyllningen.


Crumpets, ca 6 personer.

3 dl 40-gradigt vatten

3 dl mjölk

½ paket torrjäst

½ task salt

7 dl vetemjöl

4 runda kakformar

Rapsolja eller smör till stekning

 

Blanda samman det ljumma vattnet och mjölken. Blanda jäst, salt och vetemjöl. Sikta ner mjölblandningen i vätskan och rör om. Låt jäsa i en timme. Rör om smeten så att bubblorna går ur. Hetta upp en stekpanna eller plättlagg på medelstark värma och placera 4 smorda kakformar i stekpannan. Häll i lite smet (ungefär 1 cm) och stek ungefär åtta minuter eller till degen nästan stelnat på ovansidan och bildat bubblor. Skaka loss den ur formen och vänd den. Stek ytterligare 3 minuter på andra sidan och servera med smör. Marmelad eller ost är också gott till.

 

Tips: man kan göra egna kakformar genom att dela konservburkar


Gluten- och laktosfri pizzadeg, 2 st.

4 dl lågprotein mix

½ tsk bakpulver

50 g mjölkfritt margarin

1,5 dl vatten

 

Blanda mix och bakpulver i en skål. Fördela margarinet i mjölblandningen så att det blir en grynig massa. Tillsätt vatten och rör snabbt ihop degen. Till detta moment kan man antingen använda elvisp med degkrokar eller jobba med händerna. Blanda tills det blir en slät deg. Platta ut degen på bakplåtspapper med fingrar och händer så det blir en rund och tunn pizza. Lägg på den fyllning du vill ha. Grädda i ugn på 225 grader i ca 15 minuter. Tänk på att glutenfri deg inte får samma färg som vanlig deg när den är färdig utan blir vitare.

 

Tips: på pizzan kan man ha till exempel champinjoner, skinka i bitar, mozzarella, riven ost.


Ost och skinkpaj, äggfri

 

Ingredienser pajdeg:

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

3 msk vatten

125 g smör

 

Pajinnehåll:

2 dl crème fraiche

200 g rökt skinka

250 g ost

1 bit purjolök

Salt och peppar

 

Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en matberedare. Platta sedan ut den i pajformen och förgrädda i ca 12 minuter. Riv osten, skär skinkan och purjolöken i mindre bitar. Rör ihop crème fraichen med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Lägg allt i pajskalet. Sätt in pajen i ugnen i 50 minuter.  


Falafel


Ingredienser
6 dl kokta kikärtor (eller cirka 2 burkar konserverade)
1 dl persilja
2-3 msk vetemjöl
1-2 klyftor vitlök (pressas)
1,5 tsk salt
1,5 tsk mald kummin
1 tsk mald koriander
1 krm cayennepeppar
olivolja (för stekning)

 

Mosa eller mixa kikärterna och blanda med övriga ingredienser. Forma till små bollar och stek i olivoljan tills de får bra färg.Servera t.ex. i ett pitabröd med grönsaker och lite olika såser.

 


Pasta med mangold och gorgonzola, ca. 3 port

 

Ingredienser:

Ca 150 g tagliatelle eller spaghetti

1 vitlöksklyfta

1 knipplök

150 g mangold

½ dl vatten

1 krm muskot

1 krm timjan

50 g gorgonzola

Salt och peppar

2 msk hackade valnötskärnor

 

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Hacka vitlöken och skär löken i tunna klyftor. Fräs upp löken i lite olja i stekpanna utan att det får färg. Vänd ner mangolden, skuren i bitar, samt muskot och timjan. Tillsätt vatten och låt det bli varmt. Lägg i bitar av gorgonzolaost och låt den smälta ner i mangoldröran. Vrid några varv peppar över och smaka av med salt. Blanda den kokta avrunna pastan med mangold- och ostblandningen. Lägg upp pastan, gärna på varma tallrikar och strö över grovt hackade valnötter.

 

Tips: Om man inte vill ha mangold går det lika bra med till exempel spenat.


Strömmingsflundror med potatismos, ca 4 personer

Ingredienser strömmingsflundror:

600 g strömmingsfilé

1 tsk salt

½ dl klippt persilja, dill, gräslök eller kaviar

 

Panering:

1 tsk salt

½ dl ströbröd

½ dl vetemjöl eller grahamsmjöl eller grovt rågbröd

 

Ingredienser potatismos:

Ca 16 mellanstora potatisar

2 tsk riven muskotnöt

½-1 dl riven parmesanost

Salt och peppar

 

Skala potatisarna och koka dem i ca 20 minuter. Mosa sedan potatisarna till mos och riv osten. Blanda sedan i osten, muskotnöten, salt och peppar i moset. Låt det stå på plattan på svag värme medan du gör strömmingsflundrorna. Lägg ut strömmingarna med köttsidan upp och salta lite. Bred ut fyllningen på halva antalet. Lägg sedan ihop strömmingarna två och två så att varje flundra får fyllning i sig. Doppa sedan varje flundra i paneringen på båda sidor. Bryn margarin eller smör i pannan och stek fisken på måttlig värme så paneringen inte bränns. Stek ungefär 2-3 minuter på vardera sida.


Smörgåstårta med lax och räkor


Ingredienser:

9 landgångsbröd

 

Fyllning:

3 hårdkokta ägg

1 burk räkor i lake (360 g)

1 burk kräftstjärtar i lake (360 g)

1 dl majonnäs

1 dl crème fraiche

50 g löjrom eller röd stenbitsrom

1 dl hackad dill

1 msk saft av pressad citron

½ tsk salt

1 krm vitpeppar

 

Att spritsa:

2 dl grekisk yoghurt

½ dl majonnäs

 

Garnering:

200 g rökt lax

1 burk räkor i lake (360 g)

50 g löjrom eller stenbitsrom

1 citron

5 cm färsk gurka

Dillkvistar

 

Lägg bröden tre och tre. Skär bort kanterna på brödet. Gör tre rundlar med hjälp av en form, tallrik eller skär efter mall, ca 22 cm i diameter. Häll av räkor och kräftstjärtar och blanda alla ingredienser till fyllningen i en bunke. Bred ut hälften av fyllningen på första lagret bröd. Lägg på ett nytt lager bröd och därefter resterande fyllning. Täck med ett lager bröd. Blanda yoghurt och majonnäs samt bred ett tunt lager av krämen över och runt hela tårtan.

 

Förslag till garnering är rom i mitten, räkor i ring runt sedan en ring av snurrade skivor lax. Mot kanten kan man förslagsvis ha halverade citronskivor samt dillkvistar.

 

Tips: Försök garnera så att varje bit får en del garnering när tårtan skärs upp i bitar.


Lussebullar, ca. 35 st


Ingredienser:

 

50 g jäst

100 g smör

5 dl mjölk

250 g lätt kesella

2 påsar saffran, 1 g

1 ½ dl socker

½ tsk salt

Ca 17 dl mjöl

 

Garnering:

Russin

 

Pensling:

1 ägg

 

Gör såhär:

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter. Stora figurer gräddas i 200 grader 10-15 minuter.

 

Tips: För att få lite variation kan man göra hälften av degen som kanelbullar med mandelmassa i.


Hasselnötsbiffar

 

Ingredienser
2 dl gul lök
2 dl rotselleri
1 dl zucchini
2 dl malda hasselnötter
2 ägg
1 tsk fransk senap
1 vitlöksklyfta
½-1 tsk salt

 


Tillagning
Finhacka lök och riv rotsellerin grovt, fräs sedan i olivolja. Mal hasselnötterna och hacka zucchinin. Blanda med löken och rotsellerin. Blanda i de övriga ingredienserna och forma smeten till biffar. Stek i olivolja några minuter per sida.

 

Tips: Testa först att steka en liten biff och smaka på den så kan man sedan bestämma om man vill ha i något mer, te.x mer salt, hasselnötter eller ägg.


Paj med spenat, ost & oliver

Ingredienser:

 

125 g färsk bladspenat

1 msk smör

6 st schalottenlökar

375 g ricottaost

 0.75 dl parmesanost

3 msk färsk persilja

3 msk färsk mynta

1,25 dl svarta urkärnade oliver

3 ägg

8 plattor filodeg

Olivolja

 

Gör så här:

Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg spenaten i en stekpanna på medelstark värme och rör om tills de mjuknat. Ta upp och låt rinna av. Hacka schalottenlökarna grovt. Lägg smör i stekpannan och tillsätt schalottenlökarna och fräs i 2 minuter. Finhacka persiljan och myntad. Blanda bladgrönsaker, ricotta, parmesan, persilja, mynta, oliver och lätt uppvispade ägg i en bunke. Pensla filodegsplattorna med lite olivolja och lägg dem i en stor pajform så att plattorna överlappar varandra och hänger ut över kanterna. Fördela fyllningen på filodegsplattorna, vik in och knip ihop den del av plattorna som hänger utanför så att det blir en kant. Grädda i ca 175 grader i cirka 35 minuter.


Fish and Chips, 4 port.

Ingredienser:

400 g färsk torskfilé

1 dl vetemjöl

 

Frityrsmet:

2 ägg

2 msk vetemjöl

1 msk mjölk

2 msk finhackad gräslök

2 krm salt

Några varv på pepparkvarnen

 

Pommes frites:

4 stora potatisar, bakpotatisar

 

Gör såhär:

Blanda frityrsmeten. Torka av torskfiléerna på hushållspapper och dela dem om de är stora. Vänd dem i vetemjölet. Doppa dem i smeten en i taget. Fritera dem gyllene några minuter i olja vid ca 170 grader.

 

Chips:
Skala och skär potatisen i jämna, ganska långa strimlor ca ½ centimeter tjocka. Torka dem torra i handduk. Förfritera några minuter i olja på 160-170 grader. Hetta upp snabbt i 190-gradig olja så att strimlorna får färg strax före serveringen. Salta när de är nygjorda, heta och spröda.

Kladdkaka

Ingredienser:

100 g smält smör

1 ½ dl vetemjöl

3 dl socker

1 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

2 ägg

1 krm salt

 

Bland allt i en skål och häll sedan i en strödbrödad form.

Ställ in i ugnen, 175º i 20-30 min. Kakan ska inte va helt fast om man skakar på den lite.

 

Tips:

- Lägg till skalet + lite saft av en apelsin 

- En shot espresso

- Några få droppar pepparmyntsolja (tar du för mycket smakar det tandkräm)


Vegetarisk lasagne, 4 port.

Ingredienser:

1 burk krossade tomater

2,5 dl matlagningsgrädde

1 guld lök

0.5 kg keso naturell

Salt, peppar

2-3 vitlöksklyftor

1 grönsaksbuljongtärning

2 dl riven ost

Spenat

1 zucchini

 

Gör så här:

Sätt på ugnen på 225 grader. Blanda tomat,

matlagningsgrädde, gul lök, 1-2 vitlöksklyftor,

buljong och kryddor och koka upp till en sås i

en kastrull. Värm spenaten, ca 10 frysta kuber,

på svag värme i en stekpanna med olja och

1 vitlök. Skär zucchinin i skivor, ca ½ cm tjocka.

Häll upp lite sås i en stor form och lägg sedan ett

lager lasagneplattor ovanpå. Varva sedan med keso,

såsen, spenat och zucchini. Lägg ungefär två till tre

lager med plattor där emellan. Strö den rivna osten

på toppen. Gräddas i 225 grader i ca 20 minuter.


Italiensk risotto, 3 port

1 hackad lök, helst rödlök

1 stor pressad vitlöksklyfta

1 tsk olivolja

2 dl ris, t.ex. avorio

100 gram skivade champinjoner

ca 7,5 dl varm grönsaksbuljong

2 msk hackad färsk persilja

salt och peppar

ev. 1 msk riven parmesanost till servering

 

Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök och vitlök. Tillsätt champinjoner och ris och häll på ¼ av buljongen. Låt sjuda under ständig omrörning. När buljongen kokat in, häll på ytterligare ¼ och låt sjuda igen under omrörning. Fortsätt såhär tills buljongen kokat in. Krydda och tillsätt persiljan. Strö eventuellt över parmesanosten vid servering.

 

Fakta:

Champinjoner innehåller selen vilket finns främst i kött, fisk och skaldjur.

Därför är det ofta en låg halt selen hos vegetarianer. Selen hjälper cellerna att skydda sig mot fria radikaler.

 

Tips:

Ca ½ g saffran till 4 port (fräs med löken)

1 purjolök, skär i strimlor och blanda ner samtidigt som riset

Färsk sparris i bitar, får koka med ca 5-6 min.

Soltorkade tomater och oliver, blanda i vid servering.


Toad in the Hole, 4 port.

8 små eller 4 lite större korvar

110 g vetemjöl

3 dl mjölk

2 små ägg

1 tsk salt

ca 4 msk olja

 

Häll mjölet och saltet i en skål, och gör sedan ett hål i mjölet och knäck i äggen. Blanda ner hälften av mjölken med en träslev, vispa tills smeten är klumpfri och häll sedan i resten av mjölken. Vispa tills smeten fått en fin konsistens med ytan täckt av små bubblor. Låt smeten vila i 15-30 min. Vispa sedan igen.

Sätt på ugnen på 230oC. Stek korvarna lite lätt. Smörj en form med ca 4 msk olja. Sätt in den oljade formen i ugnen tills den börjar ryka, häll då i smeten och lägg i korvbitarna. Sätt in formen i ugnen igen i 5-10 min. Sänk därefter värmen till 200oC och låt formen stå inne i ytterligare 20-30 min eller tills ytan har blivit gyllenbrun.

Servera genast då luften snabbt pyser ut. 


Sommarkaka

Sockerkakssmeten

3 dl mjölk

100 g smält smör

4 dl socker

4 tsk bakpulver

8 dl mjöl

1 ägg

4 tsk vaniljsocker

 

Chokladtäcke

200 g smält smör

2 dl socker

7 tsk kakao

3 dl havregryn

1 tsk vaniljsocker

 

Rör ihop sockerkakssmeten i en bunke och häll smeten i en långpanna (ca. 20x30 cm). Men om du vill göra kakan i en vanlig rund form så bör du bara göra halva receptet.

Sätt in formen i ugnen tills kakan nästan är färdig, ca 20 min.

Rör ihop alla ingredienser till chokladtäcket och bre över sockerkaka. Ställ sedan tillbaks kakan i ugnen till kakan är färdig. 


Smulpaj

Pajdeg:

3 ½ dl ren havre

3 msk socker

2 msk vaniljsocker

75 g laktosfritt smör

3 msk glutenfri mjölmix

½ msk sirap

 

Fyllning:

400 g bär el. 300 g bär + 1 frukt el. 3 frukter t.ex.

ev potatismjöl (till rinniga frukter/bär)

ev. socker (till ex. sura hallon)

ev. kanel (till äpplen)

 

Blanda alla ingredienser till pajdegen i en skål och arbeta den till en deg med händerna. Lägg fyllningen i en form och smula över pajdegen. Sätt in i ugnen, 200-225oC i ca 15-25 min, eller tills pajen blivit lite gyllenbrun.

 

Tips:

- ta vilka frukter som helst! Mixa efter egen smak eller det du har hemma.

- sätt in pajen i ugnen innan du börjar äta din måltid så är den klar när du ätit upp.

- gott med en klick glass eller vaniljvisp till


Ärtsoppa och pannkakor

Ärtsoppa

500 g torkade gula ärter
2 l Vatten
1 gul lök
250 g magert rimmat fläskkött i bit
2 köttbuljongtärningar
2 tsktimjan eller mejram
1 lagerblad
Ev salt

Gör så här:
Det finns ärter att köpa som man inte behöver blötlägga. Har du inte det så skölj ärterna och lägg dem i en bunke. Häll på så mycket vatten att det täcker. Ställ svalt ca 12 tim. Häll upp ärterna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt dem rinna av. Skala och skiva löken. Lägg ärterna i en gryta. Tillsätt lök, kött, buljongtärningar, timjan och lagerblad. Häll på 2 liter vatten. Koka under lock på svag värme tills ärterna är mjuka ca 1 timme. Ta upp köttet och skär det i tärningar eller skivor. Späd soppan med mer vatten eller buljong om de är för tjock. Smaka av med mer timjan eller mejram och eventuellt salt. Lägg tillbaka köttbitarna i soppan. Strö gärna lite timjan på till serveringen. Kan också serveras med senap.

Pannkakor

 

2 st ägg

6 dl mjölk

2 ½ dl vetemjöl

1 tsk salt

ev 1-2 tsk socker

1 msk margarin eller smör

 

Vispa sönder äggen lätt. Tillsätt hälften av mjölken, mjölet, saltet och ev socker. Rör smeten slät och klumpfri. Blanda i resten av mjölken. Rör då och då, då mjölet gärna sjunker till botten. Smält och rör ner matfettet i smeten. Stek pannkakorna i lite smör. Det går åt knappt en deciliter smet per pannkaka.

Servera med sylt, mos eller bär.

 

Tips

Häll lite kanel i smeten och servera med äppelmos.


Shepherd’s pie, 4 port

450 g lammfärs

2 msk worchestersås

1 msk olja

ett par droppar tabasko

1 ägg

 

1 msk olivolja till formen

 

Potatismoset:

1 kg potatis

2 dl matlagringsgrädde

1 äggula

50 g smör

2 dl finstrimlad purjolök

200 g riven cheddarost

 

Börja med potatismoset: skala och skiva potatisen. Koka i lättsaltat vatten tills de mjuknat. Häll av vattnet o låt potatisen svalna. Mosa eller pressa potatisen. Vispa ner äggulan, grädden, smöret, purjolöken och hälften av osten. Blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan och sätt på ugnen på 225ºC.

 

Blanda samtliga ingredienser till färsen. Krydda med salt och peppar. Smörj en form med oljan. Häll sedan i färsen och platta ut den jämnt så den täcker formen. Baka färsen i ugnen i ca 15 min. Ta ut formen och täck färsen med moset och strö över resten av osten. Sätt in i ugnen i ytterligare 20-25 min, tills den fått en fin gyllenbrun färg.

 

Tips:

Man kan tillsätta fler ingredienser, t.ex. spenat och tomat för att göra den fylligare.


Ostscones, 16 st

6 dl glutenfri mjölmix

2 ½ dl ren havregryn

2 msk bakpulver

½ tsk salt

2 dl lagrad riven ost

100 g laktosfritt smör

4 dl laktosfri filmjölk

 

Blanda alla torra ingredienser med osten. Finfördela matfettet i blandningen. Tillsätt filmjölken och arbeta ihop det till en deg. Tillsätt mer mjöl vid behov. Platta ut till fyra runda kakor, ca 20 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Skåra varje kaka i 4 delar. Grädda mitt i ugnen i 225oC ca 10 min.

Servera helst direkt med smör, ost och marmelad.


Minestronesoppa, ca 6 port.

olivolja

2 st vitlöksklyftor

1 st liten palsternacka

1 dl strimlad basilika

1 st gul lök

2 st morötter

1 st purjolök

1,2 l vatten

1 grönsaksbuljongtärning

3 msk tomatpuré

200 g glutenfri pasta

1 burk tomatsås, ca 400 g

salt och peppar

 

Gör såhär:

Skölj, skala och finhacka grönsakerna och fräs i olivolja i en kastrull.

Häll i tomatsåsen, tomatpurén, buljongtärningen och vattnet i kastrullen. Rör om då och då och låt puttra i ca 10 min.

Koka upp pastan enligt anvisningen på förpackningen och blanda sedan ner i soppan. Smaka av med salt och peppar.

Strö gärna över hackad persilja och servera med bröd.


Lingongryta, 4 port.

500 g färsk skinka, bog eller kyckling.

Smör

1 msk vetemjöl

1 köttbuljongtärning

1 msk kinesisk soja

½ dl lingonsylt

 

Skär köttet i tunna strimlor. Vispa ihop grädde, mjöl buljongtärning, soja och lingonsylt i en gryta. Låt koka upp under omvispning. Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i grytan. Låt köttet koka i såsen ca 20 min. Strö ev. över persilja.

Servera med ris eller potatis och en klick lingonsylt.

 

Tips.

Är du glutenallergiker, byt ut vetemjölet mot maizena. Men häll i maizenan efter köttet har kokat med såsen.


Köttfärsbiffar med fetaost och soltorkade tomater med Ratatouille, 4 port.

Köttfärsbiffar

500 gr nötfärs
1/2 dl skorpmjöl (vanligt eller glutenfritt)
1,5 dl vatten
1 gul lök

1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
1 krm kanel
1 krm socker
100 gr fetaost (eller mer om man gillar det)
100 gr soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta (eller mer om man gillar vitlök)

Låt skorpmjölet svälla i vattnet. Fräs löken och häll ner den i röran. Tillsätt kryddor och ägget. Rör samman med nötfärsen. Smula eller tärna fetaosten. Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Blanda i köttfärssmeten.
Forma till små biffar och stek på medelvarm stekpanna tills de är genomstekta.

Servera med t ex ratatouille och ris.

 

Ratatouille

  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 brk krossad tomat
  • 2 gula lökar
  • 1 aubergine
  • 1 zuchini
  • 3 msk olja
  • 3 krossade vitlöksklyftor
  • 2 lagerblad
  • Salt, vitpeppar och tabasco

        Tillagning

  1. Skölj alla grönsakerna, skär i bitar. Hetta upp olja i en gryta och låt grönsakerna puttra utan att få färg.
  2. Krydda och låt koka i 10 minuter under lock. Ta bort locket och låt koka ytterligare 10 minuter

 



Kryddig linsgryta, 4 port.

 

Ingredienser
1½msk olja
3-4 pressade vitlöksklyftor
2 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver
2 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
2 finhackade gula lökar
200g röda linser
7 dl vatten
1 buljontärning
1 msk tomatpuré
råsocker, salt, peppar

 

Tillagning
Hetta upp oljan o fräs vitlök o kryddor någon minut. Tillstätt löken o fräs den brun. Tillsätt linser, vatten o buljong. Sjud tills linserna fallit sönder helt. Rör ner tomatpurén. Smaka av med råsocker, salt o peppar.
Servera med t.ex. råris, matvete, bulgur, couscous eller ris.


Grillad Quorn med mozzarella och rotfrukter, 4 port.

Ingredienser
6 st Quorn Filéer
1 frp mozzarella
6 st blad färsk salvia


Örtolja
1 dl rapsolja
1 dl valnötsolja
2 msk citronjuice
färsk basilika
färsk timjan
1 tsk korianderfrön
2 st vitlöksklyftor, skalade

 

Till rostade rotfrukter

12 små potatisar

5 morötter

5 palsternackor

2 msk honung

4 msk olja

några droppar citronsaft

Salt
Peppar

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till örtoljan, mixa med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna marinaden stå i några timmar.

 

Skala och skär potatis, morötter och palsternacka i strimlor/bitar och lägg dem på en oljad plåt. Blanda ihop honung, olja och citronsaft och pensla rotfrukterna med det. Sätt in i ugnen i ca 30 min i 225oC.

Dela varje filé på längden. Pensla dem med örtoljan, låt dem dra åt sig och pensla en gång till.

Skiva mozzarellan. Lägg ihop filéerna med en skiva mozzarella och ett salviablad emellan. Grilla filéerna på båda sidorna tills de är varma och mozzarellan har smält.

Servera gärna tillsammans med rotfrukterna.

Goda vardagssoppan, 4 port

6-8 medelstora potatisar, ca 6 hg.

1 stor morot

1 gul lök

½ -1 purjolök

4-5 stjälkar blekselleri – eller en bit rotselleri

ca 25 g margarin

2 grönsaksbuljongtärningar

1¼ – 1 ½ liter vatten

½ dl tomatpuré (kan uteslutas)

örtsalt eller italiensk salladskrydda

hackad persilja, ca ½ dl

 

Råskala och skär potatis och morot i skivor och tärningar. Fräs margarin i en rymlig kastrull och lägg i tärningarna att fräsa på svag värme ca 10 min. Rör om då och då och blanda i strimlad lök, purjolök och selleri att fräsa med i ytterligare 10 min – men utan att få färg.

Lägg i buljongtärningar och tomat och häll på vatten. Koka sakta under lock ca 20 min. Krydda efter smak. Vispa ev. soppan så att potatisen mosar sig, smaka av och strö på persilja. 

Serveras med riven ost och stekta eller rostade brödtärningar.


Gnocchi med bacon och tomat, 4 port

Till gnocchin

0,5 kg potatis, kokt pressad
3-4 msk riven parmesan
1 äggula
3,5 dl Osötat basmjöl eller Ljust basmjöl
salt och peppar

 

1 pkt bacon
4 msk olivolja
12 cocktailtomater
1 vitlöksklyfta, krossad
0,5 dl parmesan grovriven

 

Börja med att göra gnicchin. Koka och pressa potatisen. Blanda i parmesanosten, äggulan och basmjölet. Knåda degens tills den blir smidig. Rulla degen till en fingertjock rulle och skär den i ca 2 cm långa bitar. Koka gnocchin i lättsaltat vatten tills de flyter upp till ytan, ca 2 min.

Ta upp gnocchin och låt den rinna av.

Skär baconet i strimlor och stek det knaprigt. Skär cocktailtomaterna i klyftor och stek de tillsammans med vitlöksklyftan och någon god krydda, t.ex. oregano eller salvia, i olivolja. Stek gnocchin i olivolja tills det fått fin färg. Servera gnocchi, bacon, grovriven parmesan och tomater.

 

Tips:

Gör grundreceptet på gnocchi men byt ut tillbehören till t.ex. tomatsås och goda grönsaker.


Fruktflan, 8-10 pers

Botten:

200 g laktosfritt smör eller margarin

5 dl fin mjölmix

1/3 tsk bakpulver

½ socker

½ msk fiber husk

vatten

 

Fyllning:

3 dl crème fraiche

1 msk vaniljsocker

ca 1 dl siktat florsocker

1 banan

några frysta hallon, jordgubbar, blåbär, vinbär eller björnbär

1 saftigt päron eller 1 liten mango

1-2 kiwifrukter

ca 2 dl aprikosmarmelad

3-4 msk vatten

 

Gör såhär

Värm ugnen till 200oC. Smält smöret till bottnen och låt de svalna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt smöret och vatten efter behag och arbeta ihop degen. Platta ut degen i en liten långpanna eller en stor form och tryck upp lite av degen mot kanterna.

Grädda i mitten av ugnen i 20-25 min. Låt kallna helt. Rör till fyllningen ihop crème fraiche, vaniljsocker och siktat slorsocker och smaka av. Tillsätt eventuellt lite mer socker. Bred krämen över hela bottnen. Lägg ut de frukter du har valt, t.ex. bananhalvor skurna på längden, hela eller halva bär, frukter i bitar etc. Ljumma aprikosmarmelad med en aning vatten i en liten kastrull. Pensla den mjuka marmeladen över frukt och fyllning.


Cornish pasties, 8 st

Degen:
300g smör, margarin eller ister
7 dl vetemjöl
2tsk salt
6 msk vatten ev 2krm ättiksprit
ägg eller vatten till pensling

Fyllning:
4hg nötkött i små tärningar
2hg potatis i små tärningar
1 finhackad gul lök
2hg tärnad kålrot
1 tärnad morot
salt o peppar

Gör så här:
Arbeta in fettet i mjölet o saltet, tillsätt vattnet.
Knåda degen smidig o låt den sedan vila svalt i 30min.

Skär fyllningen i tärningar.

Kavla ut degen och gör 8 rundlar ca 20cm i diameter.
Använd gärna en tallrik som mall att skära runt.
Lägg på fyllning, rå.
Fukta kanterna med vatten och vik ihop till en halvcirkel.
Nyp ihop o forma/vecka kanterna.
Pensla med ägg eller vatten.

Gör några hål eller skåror, så ångan kan pysa ut.
Grädda i ugnen först 250 grader 20 min, sedan 150 grader i 40 min.
Lika goda varma eller kalla.

Cream Tea

 Scones, ca 8 st

 250 g vetemjöl

En nypa salt

25 g socker

2 teskedar bakpulver

50 g smör

1 ½ dl mjölk

ev. russin eller torkad frukt

 

1. Sätt på ugnen på 220º

2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke

3. Finfördela smöret i mjölblandningen och tillsätt sockret

4. Blanda långsamt i mjölken. Om degen blir för kladdig, tillsätt lite mer mjöl

5. Häll eventuellt i russinen eller den torkade frukten och bland väl.

6. Knåda degen lite och gör ca 1,5 cm höga och ca 5 cm i diameter stora rundlar och lägg dem på en smörjd plåt eller en plåt med bakplåtspapper

7. Sätt in sconesen i ugnen i 10-15 min, till se har svällt och fått lite färg

8. Servera varma med clotted cream och sylt eller smör och sylt.

 

Tips:

Sconesen håller sig tyvärr inte fräscha så länge, men det går jättebra att frysa in dem!

 

Clotted Cream, ca. 1 dl.

Det är som smör som man har på sconesen. Det finns att köpa på The English Shop på Medborgarplatsen. Som engelsmännen brukar säga "naughty but nice"

 

5 dl vispgrädde

 

Fyll en kastrull till hälften med vatten och låt det sjuda försiktigt.

Häll grädden i en värmetålig skål och sätt ner den i vattnet, vattenbad.

Låt stå i ca 1½-2 tim. Rör inte i grädden, den får heller absolut inte koka. Den är klar när den har blivit tjockare. Ställ in i kylen i 10-12 tim.

Ta enbart av ”kakan” som bildats överst på grädden och vispa den smidig.

 

Tips:

Kan förvaras i kylskåp i tät burk upp till 4 dagar.

 


 

 


 


Citron och salviadoftande laxkotletter, 4 port

4 st laxkotletter

1 paket wokgrönsaker

4 port tagiatelle

 

Marinad

1 dl grillolja

Juicen av en halv citron

1 tsk torkad eller färsk salvia


Tilllagning

Blanda samman marinaden. Pensla laxkotletterna innan stekning. Stek laxen gyllenbrun på båda sidorna. Salta och peppra efter behag. 

Servera med pasta och stekta wokgrönsaker.


Caramel Shortbread

Till kakbottnen:

175 g vetemjöl

115 g osaltat smör

50 g strösocker

 

Till toppingen:

50 g osaltat smör

400 g söt kondenserad mjölk

100 g choklad

 

Börja med kakbottnen. Blanda mjöl och smör noggrant. Tillsätt sedan sockret och blanda tills det blir en deg. Platta ut degen i en 18 x 28 cm stor form. Sätt in i ugnen i 180oC i 25-30 min tills den är gyllenbrun.

Under tiden kan du börja med toppingen. Smält försiktigt smöret, sockret och den kondenserade mjölken i en kastrull till sockret löser sig. Koka upp i 5 min under omrörning tills smeten är tjock och fudge-färgad. Bre ut smeten över kakbottnen och vänta tills det stelnat lite. Smält chokladen och bre över kakan. När chokladen har stelnat, skär kakan i fyrkanter, ungefär 5 x 5 cm stora. 

 

Tips

Använd olika sorters choklad! 


Böngryta, 4 port.

Ingredienser
olivolja
1 pkt krossade tomater (ca350g)
1 gul lök
3 morötter
1 paprika (helst gul)
2 klyftor vitlök
250g majs (1 konservburk)
250g kikärter (1 konservburk)
250g kidneybönor (1 konservburk)
2 klyftor vitlök
1/2 chilifrukt

 

Tillagning
Hacka upp lök, morötter, paprika och chilifrukt.
Bryn löken lätt i en stor kastrull med olivolja i botten.
Tillsätt sedan de krossade tomaterna och fyll på med 3 dl vatten.
Lägg i morötterna i morötterna och tillsätt de pressade vitlöksklyftorna och den hackade chilin. Tillsätt därefter kikärterna, kidneybönorna samt majsen.
Låt koka på ca 70% värme i 15-20 min beroende på hur knapriga morötter du vill ha.
Tillsätt paprikan sist precis innan du ska äta. Det smakar bäst när paprikan är ganska rå och söt. Kan serveras med ris eller potatis.
 

TIPS!

Om du hittar krossade tomater med chilismak så kan du skippa chilifrukten.

Du kan göra det till en soppa genom att tillsätta mer vatten.


RSS 2.0